IKLAN

Cara Nak Buat Kek Batik Tanpa Menggunakan Kuali

Kacang tanah digoreng tanpa minyak dan dikisar halus. Dnegan menggunakan 4 bahan sahaja dah boleh jadi kek batik yang super sedap.


Pin On Recipes

Masukkan biskut marie dan kacau sebati anggaran dalam 5-7minit.

. 1 paket Biskut Marie perisa asli 1- 2 paket serbuk coklat malt Milo 400g. Namun tidak semua kek batik yang dimasak lembut ketika dikunyah. Guna api perlahan jeBila butter mula mencair masukkan 34 susu pekat.

Inilah cara nak buat resepi kek batik Milo dengan mudah di rumah. Biskut marie dipatah dua. KEK BATIK 1 peket biskut marie original 1 peket biskut marie coffee400g pure butter200g susu pekat300g milo5 sudu coco powder 1 cawan whipping cream 1 sudu e.

Nah Wanista kongsikan resepi mudah macam mana nak buat kek batik tanpa guna ramuan telur dan paling best tak perlu dibakar pun. 3Tuangkan pula 1 paket serbuk Milo. Kek buah kukus resepi.

1Cairkan mentega dalam kuali. Selain daripada kuantiti bahan yang digunakan memainkan pernana penting juga. Caranya mudah je dan gerenti sedap.

Kemudian masukkan susu pekat. Kacau sehingga semua bahan sebati. Walaubagaimanapun nak buat kek batik ni antara makanan yang paling mudah nak buat untuk kategori dessert atau kek.

Tanpa membuang masa lagi mari kita lihat 5 bahan yang diperlukan dalam penyediaan resepi ini. Masalah utama kek batik ialah keras kematu atau kek menjadi lemau. 1 pek biskut Marie.

Kemudian masukkan telur dan kacau laju-laju untuk elakkan adunan berketul. Nak makan pulak rasa sayang. Dalam kuali cairkan butter.

Setelah itu lapikkan plastik dalam loyang untuk memudahkan. Masukkan ke dalam loyang yang telah lapik kertas minyak. Nak lain beli laa rasa coffee.

Jom masak biskut mazola resepi mudah dan sedap. 1 tin susu cair. Lama rasanya tak buat kek batik dah macam-macam dah wani buat versi kek batik dalam blog pun dah macam-macam post dah.

Masukkan biskut marie dan kacau sebati agak-agak dalam 5-7 minit. Cara membuat kek batik yang mudah dan cepat. 5Kacau hingga bahan sebati.

Pastikan api kena kecil perlahan. Resepi kek batik ini hanya memerlukan 4 bahan yang ringkas termasuklah serbuk Milo mudah untuk dihidangkan pada bila-bila masa. 1- Pecahkan biskut marie kepada 2-4 bahagian dan ketepikan dahulu.

6Sementara ibu kacau sos boleh mintak tolong anak-anak patahkan biskut marie. Bahan 16 ketul ayam potong kecil 2 sudu teh serbuk kunyit makan rempah kari daging. Cairkan butter dalam kuali.

Tapi yang paling wani suka bila melibatkan kek batik ni wani suka yang tak letak telur. 1 sudu besar mentega wani guna sudu makan 3 x 12 cawan nestum. Nanti nak raya boleh buat.

Panaskan kuali buka api sederhana. Tak kira tua atau muda sehinggalah kanak-kanak amat menyukai kek batik. Bahan bahan dah cukup semua jom kita tengok cara buat resepi kek batik niRujuk pada gambar ya.

Salam semua masih mood raya lagi kan kali ini wani nak share resepi kek batik nestum dah lama buat ni sebelum raya lagi. RESEPI KEK BATIK TAMAR COCOA. Masukkan 200 gram buttercup.

Masukkan esen vanila dan pewarna hijau. Kek batik tanpa butter tu saya olah kepada kek batik minyak masakan. 4Tambah 4 sudu besar serbuk koko.

3 sudu besar gula pasir. 7Tuang biskut dan kacau sebati. Tuangkan chocolate ganache yang sudahpun cair dan simpan di chiller selama 4 jam atau lebih sebelum dipotong.

Masukkan kek batik yang siap dimasak tadi ke dalam loyang dan padatkan. Semuanya boleh dibeli dari HappyFresh Supermarket dan dapatkan kesemuanya dihantar ke rumah dalam 1 jam. Oklahkali ni saya buat resepi sendiri je.

Mudahkan cara nak buat kek batik ni. Baru laa lembut kek batik korang nanti. Memandangkan sikit je biskut kita adaoklah kita sorang je pun makan kaaaaannn.

1Panaskan kuali dengan api yang kecilmasukkan minyakmiloair masaksusu pekatesen vanila. Nak sedap di kasi lemaukan dulu biskut marie ni. Masukkan biskut marie yang telah dipatahkan ke dalam kuali tadi dan gaul sehingga semua biskut bersalut.

2- Masukkan semua bahan dalam kuali. Masukkan buter susu vicomilo dan serbuk koko yang telah dilarutkan ke dalam kuali. Masak lama supaya biskut lebih lembut dan tak keras.

Barulah menjadi kek batik yang premium. Nak tahu cara membuat kek batik lembut tak lemau dan keras kematu boleh cuba resipi dan cara yang dikongsikan oleh Seroja Irdina ini. Satukan coklat compound serbuk koko gula pasir susu cair dalam satu kuali buka api dan kacau perlahan sehingga semua bahan sebati.

Untuk tips elakkan bahan adunan hangit guna api kecil sahaja dan non stick pan ya. Hope Fully menjadi yesis cuba haha. 2Tuang susu pekat dan 1 sudu besar esen vanila.

Patah-patahkan kepingan biskut Marie. Tutorial resepi biskut mazola azie kitchen. Seterusnya masukkan milo serbuk koko dan air.

Resepi kek batik azie kitchen. Beli dari HappyFresh Supermarket. Bila dah cair masukkan tamar cocoa dan susu pekat.

Keluarkan kek dan biarkan suhu bilik sekejap bagi lembut sebelum senang untuk dipotong. Kemudian masukkan telur dan kacau lagi sampai pekat. Simpan dalam peti sejuk selama 1 jam sebelum dikeluarkan dan dipotong.

Lapik plastik dalam loyang untuk memudahkan kek batik dikeluarkan nanti.


Pin On O Cookies


Pin On Kuih Muih


Pin On Cooking


Pin On Recipes

0 Response to "Cara Nak Buat Kek Batik Tanpa Menggunakan Kuali"

Post a Comment

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel